Nederlandse Zweefvliegdag 2011

Zaterdag 26 november 2011

Glider Tracking

Jip van Akker, Jens Bouma en Frank Hiemstra van GliderTracking zullen twee workshops verzorgen over de nieuwste techniek om zweefvliegtuigen te kunnen volgen vanachter je pc of smartphone.

Zweefvliegen en publiek

Zweefvliegen is een prachtige sport, maar erg moeilijk uit te leggen aan familie en kennissen. Je ziet zweefvliegtuigen bij wedstrijden alleen opstijgen en na zo’n 5 uren weer terug komen op het vliegveld. Waar hangen alle wedstrijdvliegers uit? Hebben ze nog voldoende hoogte? Wat zijn de gemiddelde snelheden? Hoe ver moeten ze nog? Met de laatste technologische ontwikkelingen is het mogelijk om alle zweefvliegtuigen (uitgerust met een Mode-S transponder) tijdens een wedstrijd te volgen.

De wens bestaat om de sport zweefvliegen zichtbaar te maken voor het grote publiek. Live tracking is daarvoor uitermate geschikt. Publiek kan thuis en op locatie de wedstrijd volgen, alsof je er middenin zit. Op GliderTracking.com is een beta online tracking systeem gelanceerd tijdens de Nederlandse Kampioenschappen 2011, gehouden op vliegveld Terlet.

ADS-B

De huidige mogelijkheden op het gebied van live tracking zijn beperkt en werken meestal op basis van dure satelliet verbindingen. Tegenwoordig hebben alle wedstrijdvliegers een Mode-S transponder aan boord en is ADS-B tracking mogelijk.

ADS-B staat voor “Automatic Dependent Surveillance-Broadcast”. ADS-B is informatie dat meegezonden wordt met het transpondersignaal. Deze informatie bevat GPS gegevens (positie, hoogte en snelheid), vliegtuig identificatie en transponder identificatie.